Keskity siihen mihin pystyt vaikuttamaan

Koronan myötä monissa lähteissä on puhuttu kriisin yli selviytymisestä. Minua itseäni korona ei ole kamalasti koskettanut. Työpaikka ei ole lähtenyt alta, puolisollakin on töitä riittänyt. Riskiryhmään kuuluvia tuttuja ei ole ihan kamalasti. Työt ovat hoituneet etänä. En ole kamalan huolissani.

Enemmän olen murehtinut tätä lapsettomuuttani. Se on tällä hetkellä se suurempi kriisi pääni sisällä. Mutta ne samat neuvot, joita on annettu koronaan, auttavat myös lapsettomuuteen.

Aika usein puhutaan vaikuttamisesta. On olemassa asioita, joihin pystyt itse vaikuttamaan. Ja sitten on asioita, joihin et pysty. On tärkeää havaita nämä erot ja koettaa keskittyä niihin asioihin, joihin pystyy vaikuttamaan. Oma terveys. Kuntoilu. Hyvinvointi. Rakkaus. Parisuhde. Ystävät. Nämä ovat asioita, joita pystyt vaalimaan omilla teoillasi.

Ja sitten on asiat, joihin et voi vaikuttaa. Keskenmeno. Lapsettomuus. Et voi estää keskenmenoa tahdonvoimallasi. Et voi myöskään aiheuttaa keskenmenoa tahdonvoimallasi, mikä on tavallaan helpottava ajatus. Kohtusi on autonominen toiminto; et pysty ajatusten voimalla kypsyttämään munasolua. Et saa sitä kiinnittymään vain sitä toivomalla. Se ei vain onnistu.

Mutta mitä sitten kun heräät keskellä yötä ja päässä pyörii vain lapsettomuus ja kaikki muut synkät ajatukset? Noh, silloin ei voi muuta kuin sanoa itselleen: "Kyllä, tämä on todella kurjaa. Tämä on perseestä. Mutta sille ei voi mitään. Se ei auta mitään, vaikka ajattelisit ja murehtisit asiaa ja itkisit silmäsi punaisiksi. Se ei tee sinua raskaaksi. Et pysty tekemään tälle asialle mitään juuri nyt. Joten keskity niihin asioihin, mihin pystyt vaikuttamaan."

Muuta et voi tällä hetkellä. Voit vain keskittyä siihen, mihin pystyt vaikuttamaan.