Selviytymistä

Miten päästä yli surusta ja pettymyksestä? Miten käsitellä omia tunteitaan? Miten jatkaa tästä eteenpäin? Jokaisella on oma tapansa päästä yli menetyksestä. Tässä on muutamia keinoja, jotka ovat auttaneet minua.

1. Kuuntele musiikkia tai podcasteja

Ensimmäisen keskenmenoni jälkeen kuuntelin David Bowien Blackstar -albumia. Vain se oli tarpeeksi synkkä ja sopi omiin synkkiin ajatuksiini. Toisen keskenmenon aikaan kuuntelin taas true crime -podcasteja. Bowien äänessä on jotakin lohduttavaa. Jopa hänen rakkausballadinsa ovat surua täynnä (lyriikat: As the World Falls Down):


As the pain sweeps through,
Makes no sense for you
Every thrill is gone
Wasn't too much fun at all,
But I'll be there for you
As the world falls down


Musiikki, podcastit, youtuben kissavideot... Tyyli on vapaa. Tärkeintä on saada ajatukset välillä pois murheesta. Et voi koskaan unohtaa sitä, mitä sinulle tapahtui, mutta sinä voit päästä siitä yli.

2. Puhu, kirjoita, käsittele

Sinun ei tarvitse löytää merkitystä tai järkeä tapahtuneesta siinä ei ole mitään järkeä, se on se kamaluus mutta sinun täytyy jotenkin pohtia ja käsitellä tunteitasi. Se miten teet sen, riippuu ihan siitä, mikä sinulle on luontevinta. Minulla on tapana käsitellä asioita kirjoittamalla. On aina ollut. Kirjoitan ylös tunteitani ja ajatuksiani, pohdin niitä, tutkin niitä joka kantilta. Ja sen jälkeen voin jättää ne taakse. Jälleen: et voi unohtaa tapahtunutta. Et koskaan. Mutta sinä voit selvitä siitä ja jatkaa eteenpäin elämässäsi.

Myös puhuminen on auttanut. Mistä pääsemmekin kätevästi kohtaan numero kolme.

3. Muista ettet ole yksin

Vertaistuki on ollut minulle tärkeää tämän kaiken keskellä. Kumman usein on riittänyt vain suun avaaminen ja ympäriltäni on jo löytynyt ihmisiä, joilla on samankaltaisia kokemuksia. Keskenmeno on yleistä; siitä ei vain puhuta. Siksi sinusta voi tuntua siltä, että tällaista ei ole voinut tapahtua kenellekään muulle. Mutta sitä on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan.

Jos et löydä lähipiiristäsi ketään, jonka kanssa keskustella asiasta, kannattaa tutustua lapsettomien yhdistyksen Simpukan toimintaan.